Мета свята: вчити дітей бачити красу рідного краю, ознайомити їх із традиціями українського народу; виховувати повагу до хліборобської праці, до найдорожчого, що є в людини — хліба, формувати бережливе ставлення до результатів людської праці, виховувати риси дбайливого господаря.
Здавна хлібом славна наша Україна. Жодне свято у нас не обходиться без хліба. Чому така глибока йому шана?
Бо нелегкий шлях від пшеничного колоска до смачного короваю. З давніх-давен наші земляки знають ціну хліба. Він ніколи не діставався легко. Шматок хліба для бідної людини був дорогоцінним скарбом. Різали хлібину ниткою, щоб не кришилася. От і сьогодні у нас на святі на почесному місці хліб і сіль. Бо поки виростиш хліб, то не раз виступить сіль на спині... А тому, коли приймають хліб, то вклоняються низенько й шанобливо цілують його.
Молюсь за тих, хто скибки тої
Не дочекавсь, заснув навік.
Зими холодної, лихої
В той чорний 33-й рік.
|